top of page
Sök
  • Skribentens bildJonny Duva

TIPS FRÅN DUVA 💡 | #3

I Sverige måste vi ha sprit för att våga prata med andra människor om det inte handlar om jobb. Då har det i Sverige vuxit fram en metod som är väldigt effektivt för att åstadkomma det önskade tillståndet - Snapsvisor. Men avarterna frodas - vad ska man tänka på?


Till den som gör snapshäftet:


5️⃣ Antalet snapsvisor bör inte överstiga 5 st. Såvida det inte handlar om personliga snapsvisor, skrivna enkom för huvudpersonerna eller festdeltagarna.


Anledningarna är flera:

  1. Så jävla kul är det inte. Underhållningen för kvällen är oftast fullt kapabla att spela musik som man kan dricka och sjunga till, som dessutom inte känns påtvingat.

  2. Deltagare som tittar i ett överfullt snapshäfte kan tänka: ”oj, kommer bli en lång kväll, bäst jag tar det lite lugnt början.” Det är ju i början man vill ha med alla på tåget.

  3. Som svensk vill man gärna veta när middagen är slut och nåt annat börjar. Då är det bra att ha snapsvisor som tidsmarkörer. Nu sjunger vi kaffevisan - då ska vi nog dricka kaffe.


🎶 Fraseringen är A och O. Innan du skriver ut bladen - sjung igenom låtarna själv. Går det ens sjunga? Saknas det en textrad? Det är väldigt vanligt att det är ett ord för lite nånstans vilket gör att allting slutar i ett lågmält mummel och alla känner sig dumma. Kolla först!


🕵🏻‍♂️ Publikvärmare. Fråga gärna någon som inte är rädd av sig lite innan om de kan vara ansvariga för att ta i lite extra när snapsvisorna ska sjungas. Då följer alla andra med! Vi är följare.


Till den som underhåller:


🎸 Gobba té dé. Alltså var övertydlig med basgången och gör det enkelt. I början har man oftast inte så stark volym så då får man vara tydlig istället.


🎙 Spela några låtar emellan snapsvisorna också, där man slipper att läsa pappret för att sjunga. Bra låtar här är: En kväll i juni, Delilah, Trubaduren, Brown eyed girl och Dagny. Deltagarna får självförtroende då de kan texten och släpper lite på stelheten. Ser det ju alltid välkommet att elda på dom lite med uppmuntrande ord. Komigen!


♻️ Ta den igen. Alltid. Det tar nämligen oftast ett tag att komma i i en ny text. Oftast är den utskriven med taskigt bläck och är svårläst i dunkel belysning.


🥳 Snapsvisan kan oftast vara det första du spelar, därför är det viktigt att skapa förtroende mellan dig och publiken. Du vill att de ska känna sig trygga att öppna munnen och sjunga. Presentera dig lite avslappnat och berätta att du är där för deras skull. Avväpna situationen, och få dem att känna att de vet lite vem du är och vad du gör där. Kanske säga nåt knasigt, som få dem att se att du är en helt vanlig människa. Det kan tillsynes se självklart ut, men man ska inte underskatta den här biten.


Nästa gång går vi igenom Quiz. Hur gör man? När tar vi quizet? Vi ses!


86 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 comentário


idaskold
03 de fev. de 2022

Vi avböjer alltid förfrågan om att spela snapsvisor .

Vi har t.o.m en lång och genomtänkt förklaring på vår hemsida om varför.

Curtir
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page